Dental Sopron

A fogszuvasodás manapság népbetegségnek számít. A konzerváló fogászat feladata, hogy a szuvasodás okozta károkat elhárítsa a fog sérült részeinek eltávolításával, illetve pótlásával.

Étkezés során fogak felszínén táplálékmaradvány tapad meg. Ha ezt nem távolítjuk el rendszeresen (fogmosás), a keletkezett lepedékben elszaporodnak a baktériumok, melyek elkezdik lebontani az ételmaradványt. A lebontás közben savak keletkeznek, melyek megtámadják a fog zománcát. A folyamat a felszínről a fog belseje felé terjedve átjut a zománcon, elérheti a puhább dentin réteget, vagy akár a fogbelet is. Fogszuvasodás képződhet a fogak felszínén, a fogak között, és a fogak nyakán, sőt akár rosszul záródó fogtömések mellett is.

A kezdeti szuvasodás nehezen észrevehető, mert csak a zománc felszínén történik fehéres, opálos színelváltozás. A szakember már ebben a korai stádiumban is felismeri a bajt. A folyamat előrehaladtával, édesség fogyasztása közben, vagy hideg levegő belélegzésekor a fog fájdalmassá válik, esetleg fekete lyuk jelenik meg rajta. Ebben az esetben rögtön keresse fel fogorvosát, mert időben történő ellátás esetén egyszerű fogtöméssel megmenthető a fog! Azonban ha hidegre, melegre heves fájdalommal reagál a fog, főleg ha éjszaka tartósan sajog, vagy egész nap tompán fáj, akkor már többnyire csak gyökértöméssel menthető meg.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Töltse ki űrlapunkat és munkatársunk 24 órán belül visszajelez Önnek!

tovább a bejelentkezéshez

szájhigiéniás kezelés

A szájhigiéniás tanácsadás során dentálhigiénikus szakemberünk mindig páciensünk aktuális állapotának és adottságának megfelelő egyéni fog- és szájápolási technikát és eszközöket javasol. Ezek rendszeres, otthoni alkalmazása segít hosszú ideig fenntartani a fogak és az íny ideális állapotát.

A BSW Dental Group tagja