Dental Sopron

A részleges fogsort akkor javasoljuk, ha a foghiány nem teszi lehetővé a hídpótlást, vagy a fogászati implantátum behelyezését, illetve ha a páciensünk nem kívánja ezek elkészítését. Előfordul, hogy a részleges lemezes fogpótlásra csak ideiglenesen van szükség, például arra az időre, amíg az implantátumot a környező csontszövet körbenövi, vagy meggyógyul a fogeltávolítás helye egy esetleges foghúzás után. Ilyenkor a gyógyulási idő után készül el a végleges fogpótlás.

 

Teljes (kivehető) fogsort akkor készítünk, ha a páciens összes foga hiányzik egy adott állcsonton. Elsődlegesen ebben az esetben is implantátumok behelyezésével próbáljuk helyreállítani a minél teljesebb rágóképességet (pl. körhídnál kb. 8 implantátumra, stéges fogsornál 4-6 implantátumra van szükség)

 

Az implantátumok által megtartott fogsor, illetve az így elért nagyobb stabilitás ellenáll a rágáskor kifejtett nyomóerőnek, így elősegíti, hogy a csont ne sorvadjon el, és megelőzhető a parodontális problémák kialakulása.

 

Az esetek döntő többségében a műfogsor már az átadás után tökéletesen illeszkedik a szájban, azonban szinte minden esetben javasolunk 1-2 kontrollvizsgálatot, amikor az esetleges érzékenységet kizárva állítunk az illeszkedési pontokon (lecsiszolunk a fogsoranyagból vagy alábéleljük/megemeljük azt).

 

A műfogsor gondozása

 

A műfogsort minden nap, rendszeresen tisztítani kell, csakúgy, mint a természetes fogakat. A normál fogkefés fogmosás elengedhetetlen az ételmaradékok és a fogkő eltávolítása érdekében. A fogmosás nemcsak a fogsort védi (pl. az elszíneződéstől) hanem a páciens egészségét is. Hetente 1-2 alkalommal javasoljuk fogsortisztító tabletta használatát is.

 

A rendszeres fogászati kontroll a műfogsort viselők számára is szükséges, mert az állcsontgerinc sorvadása és a szájüreg nyálkahártyájának változása következtében kialakult felszíni egyenetlenséget, illetve a nyomási pontokat korrigálni szükséges. A kontroll során kollégánk felméri, hogy a fogsor pontosan illeszkedik-e, és amennyiben nem, akkor könnyűszerrel orvosolja a problémát. A normál használat során is előfordul tehát, hogy alábélelés, korrekció vagy új fogsor készítése válik indokolttá, hogy a fogsor valóban kényelmes és jól funkcionáló maradjon.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Töltse ki űrlapunkat és munkatársunk 24 órán belül visszajelez Önnek!

tovább a bejelentkezéshez

szájhigiéniás kezelés

A szájhigiéniás tanácsadás során dentálhigiénikus szakemberünk mindig páciensünk aktuális állapotának és adottságának megfelelő egyéni fog- és szájápolási technikát és eszközöket javasol. Ezek rendszeres, otthoni alkalmazása segít hosszú ideig fenntartani a fogak és az íny ideális állapotát.

A BSW Dental Group tagja