Dental Sopron

Koronával egy fog ideálisan helyreállítható, ha eltört, nagyon nagy tömés van benne, amit cserélni szükséges, vagy a szuvasodás következtében a fog anyagának jelentős része károsodott.

A korona olyan fogpótlás, amely beborítja a fog látható részének megfelelően előkészített (lecsiszolt) felszínét, a koronacsonkot. Ez nemcsak védelmet jelent, de megerősíti a fogat, és ugyanolyan külső megjelenést biztosít, mint az eredeti fog.

Az elkészült koronát/hidat cementtel rögzítik az előkészített csonkra, így ez egy rögzített (fix) fogpótlást eredményez.

Példák, amikor szükséges lehet korona vagy híd készítése

• Jelentős mértékben lepusztult koronai rész felépítésekor, amikor (új) töméssel, vagy inlay-jel már nem lehet eredményesen helyreállítani az adott fogat.

• Gyökérkezelt fogra szintén ajánljuk a korona elkészítését. Mind funkcionálisan mind esztétikailag jelentős segítség, pláne ha csapcsonkot is kell készíteni, mert gyakorlatilag csak a foggyökér maradt a fogból. Implantátum esetében is hasonló az eljárás.

• Lekopott, helytelen pozícióban lévő, illetve letört fogaknál.

• Megtarthat egy részleges fogsort, vagy áthidalhat egy foghiányt.

Fémkerámia korona és híd

Fémvázra (speciális fogászati fémötvözet) égetett porcelánleplezéssel készül. A porcelán időtálló, nem színeződik el. Az őrlő területen megfelelő megoldás, mert a rágóerőt optimálisan viszi át a fogakra.

Porcelán (fémmentes/teljes kerámia) korona és híd

Megjelenése hasonlatos a fogzománchoz, így a frontfogak esetében a legszebb eredményt érjük el ezzel a megoldással. Nem színeződik el. Elsősorban szóló tagokat készítünk belőle.

Cirkon (cirkónium-oxid) korona és híd

A legmodernebb porcelánkoronák a cirkónium-dioxid vázas porcelánkoronák, vagy egyszerűen cirkon koronák. Ezek olyan fémmentes koronák, amelyeknél a fémvázat egy azzal szinte megegyező szilárdságú fehér cirkóniumváz helyettesíti. A cirkonvázas koronák esztétikailag felülmúlják a fémvázas, rugalmasság tekintetében pedig a teljes kerámia hidakat.

A cirkon-kerámia fogpótlások előnyei:

fémmentes, így esztétikai szempontból kifogástalan, mert a cirkónium-váz színe is a fogszínhez alakítható;

az előállításakor alkalmazott technológiának (CAD/CAM) köszönhetően igen pontosan illeszkedik;

nem válthat ki allergiás reakciót;

nagyon magas a hajlítással szembeni ellenállása, ezért hosszabb foghiányok áthidalására alkalmas, mint a hagyományos fémkerámia fogpótlás;

biokompatibilis anyag, amit az is mutat, hogy implantátumok is készülnek belőle;

használatával hosszú távon is megbízható, erős fogpótlások (hidak és koronák) készíthetők.

A koronák/hidak tisztítása:

Manuális vagy elektromos fogkefével történjen, amit ki kell egészíteni a fogköztisztító kefe, vagy fogselyem használatával. Ügyeljünk a rendszerességre!

Teleszkóp koronák

Amennyiben maximum 4-5 fog maradt a szájban egy állcsonton, akkor sok esetben ezekre a fogakra teleszkópos (kivehető) fogpótlás készül. Az ún. primer koronák aranyból készülnek és az előkészített fogra cementtel rögzítjük. Ehhez tartozik egy szekunder korona, amely a primer koronára illeszkedik, és amelyet a kivehető fogpótlásba (fogsor) rögzítünk. Amikor a páciens behelyezi a fogsort a szájába, akkor a primer és a szekunder koronák erős súrlódási erő segítségével tartják helyben a fogpótlást a szájban.

ONLINE BEJELENTKEZÉS

Töltse ki űrlapunkat és munkatársunk 24 órán belül visszajelez Önnek!

tovább a bejelentkezéshez

szájhigiéniás kezelés

A szájhigiéniás tanácsadás során dentálhigiénikus szakemberünk mindig páciensünk aktuális állapotának és adottságának megfelelő egyéni fog- és szájápolási technikát és eszközöket javasol. Ezek rendszeres, otthoni alkalmazása segít hosszú ideig fenntartani a fogak és az íny ideális állapotát.

A BSW Dental Group tagja