Fogpótlás: Koronák, hidak

A korona olyan fogpótlás, amely beborítja a fog látható részének megfelelően előkészített (lecsiszolt) felszínét, a koronacsonkot. Ez nemcsak védelmet jelent, de megerősíti a fogat, és ugyanolyan külső megjelenést biztosít, mint az eredeti fog. Koronával egy fog ideálisan helyreállítható, ha eltört, nagyon nagy tömés van benne, amit cserélni szükséges, vagy a szuvasodás következtében a fog anyagának jelentős része károsodott. Egy híd akár egy hiányzó fog pótlására is alkalmas. Az elkészült koronát/hidat cementtel rögzítik az előkészített csonkra, így ez egy rögzített (fix) fogpótlást eredményez.

Mikor lehet szükséges egy korona vagy híd?

• Jelentős mértékben lepusztult koronai rész felépítésekor, amikor (új) töméssel, vagy inlay-jel már nem lehet eredményesen helyreállítani az adott fogat.

• Gyökérkezelt fogra szintén ajánljuk a korona elkészítését. Mind funkcionálisan mind esztétikailag jelentős segítség, pláne ha csapcsonkot is kell készíteni, mert gyakorlatilag csak a foggyökér maradt a fogból. Implantátum esetében is hasonló az eljárás.

• Lekopott, helytelen pozícióban lévő, illetve letört fogaknál.

• Megtarthat egy részleges fogsort, vagy áthidalhat egy foghiányt.

Koronák és hidak anyagai

Fémkerámia korona és híd

Fémvázra (speciális fogászati fémötvözet) égetett porcelánleplezéssel készül. A porcelán időtálló, nem színeződik el. Az őrlő területen megfelelő megoldás, mert a rágóerőt optimálisan viszi át a fogakra.

Porcelán (fémmentes/teljes kerámia) korona és híd

Megjelenése hasonlatos a fogzománchoz, így a frontfogak esetében a legszebb eredményt érjük el ezzel a megoldással. Nem színeződik el. Elsősorban szóló tagokat készítünk belőle.

Cirkon (cirkónium-oxid) korona és híd

A legmodernebb porcelánkoronák a cirkónium-dioxid vázas porcelánkoronák, vagy egyszerűen cirkon koronák. Ezek olyan fémmentes koronák, amelyeknél a fémvázat egy azzal szinte megegyező szilárdságú fehér cirkóniumváz helyettesíti. A cirkonvázas koronák esztétikailag felülmúlják a fémvázas, rugalmasság tekintetében pedig a teljes kerámia hidakat.

A cirkon-kerámia fogpótlások előnyei:

- Fémmentes, így esztétikai szempontból kifogástalan, mert a cirkónium-váz színe is a fogszínhez alakítható;

- Az előállításakor alkalmazott technológiának (CAD/CAM) köszönhetően igen pontosan illeszkedik;

- Nem válthat ki allergiás reakciót;
- Nagyon magas a hajlítással szembeni ellenállása, ezért hosszabb foghiányok áthidalására alkalmas, mint a hagyományos fémkerámia fogpótlás;

- Biokompatibilis anyag, amit az is mutat, hogy implantátumok is készülnek belőle;

- Használatával hosszú távon is megbízható, erős fogpótlások (hidak és koronák) készíthetők.
KAPCSOLAT