Konzerváló és esztétikai fogászatA konzerváló fogászat a fogászat egyik fontos területe, minden olyan kezelést ide sorolhatunk, ami a fogak egészségének megőrzését szolgálja.

Az esztétikai fogászat pedig azok számára ad lehetőséget, akiknek nincs foghiányuk, viszont új mosolyra vágynak.

Konzerváló fogászat

Fogtömés

A fogszuvasodás manapság népbetegségnek számít. A konzerváló fogászat feladata, hogy a szuvasodás okozta károkat, a fog sérült részeinek eltávolításával és pótlásával, helyreállítsa. A lyukas fog helyreállítására megfelelő megoldás, a fogtömés. Az esztétikus tömés helyi érzéstelenítésben, fájdalommentesen történik. Leggyakoribb fajtája a kompozit, vagyis fényre kötő tömés, melynek színe úgy kerül kialakításra, hogy az a foghoz leginkább hasonlítson. A kompozit tömések kis és közepes méretű fogszuvasodás kezelésére alkalmasak.

Gyökérkezelés

A gyökérkezelés (endodontia, a fogbél kezelése) akkor válik szükségessé, ha a fog beidegzése illetve vérellátása gyulladás, szuvasodás, fogcsonk előkészítés közben, vagy baleset következtében sérül, illetve veszélybe kerül. Ilyenkor gyulladás léphet fel, ami a foggyökéren keresztül továbbterjedhet a környező állcsontokra. Ez akár ciszta kialakulásához is vezethet.

Esztétikai fogászat

Veneers/E-max héjak

Az E-max héjak (ang. veneers) tökéletes választás a fogak kisebb esztétikai, formai hibáinak, elszíneződéseinek elrejtésére. A veneer egy vékony kerámia héj, melyet a fog felszínére ragasztunk. Ahhoz, hogy a kezelés sikeres legyen, csak minimális mennyiséget kell lecsiszolni a fogfelszínből, ezért a vele járó kellemetlenségek is alig észrevehetők.

Alkalmazási területei:

  • zománchibák, szuvasodás, elszíneződések kezelése;
  • a fogak letört, lepattogzott metszőéleinek pótlása;
  • gyökérkezelés miatt elszíneződött fogak színkorrekciója;
  • soron kívül-belül álló fogak harmonikus fogívbe rendezése;
  • a fogak közötti hézagok, rések zárása;
  • a fogak tengelyeltéréseinek korrekciója fogszabályozás nélkül.

Az eredmény olyan, mintha a fogak egy új zománcréteget kaptak volna, ugyanakkor olyan természetes érzést és látványt keltenek, és annyira illeszkednek a saját fogakhoz, hogy a pótlást csak a fogorvos veszi észre. Fémallergiás pacienseink figyelmébe is ajánljuk.

Elkészítése két alkalmat vesz igénybe:

1. a fogak előkészítése és lenyomatvétel;
2. a már elkészült héjak felragasztása.

Fogfehérítés

Az eljárás alapja mindkét esetben ugyanaz: a fogakra helyezett fogfehérítő gél hatóanyagai eltávolítják a fogzománc elszíneződéseit.

Az otthon végezhető fogfehérítéshez szükséges egy egyedi sín, melyet a rendelőben vett lenyomat alapján a fogtechnikus készít el. A sínt – fogfehérítő géllel feltöltve – a páciens maga helyezi fel a fogaira. Napi néhány órás használattal 1-2 hét alatt érhető el a kívánt hatás.

Előnye: bármikor elvégezhető otthonában, nincs időhöz kötve

A rendelőben végzett fogfehérítést akkor érdemes választani, ha rövidebb idő alatt szeretnénk látványos hatást elérni, vagy az elszíneződés oka ezt megkívánja. Ahhoz, hogy a fogfehérítő gél (ami általában magasabb koncentrációjú, mint az otthoni alkalmazásra használatosak) hatékonyabb legyen, aktiválni kell. A Dental Sopron fogorvosi rendelőben ehhez a fogtömések során is használt fényt alkalmazzuk.

Előnyei:
  • nem kell a fehérítő zselével otthon bajlódni,
  • a kívánt hatás mindössze 1 óra alatt elérhető;;
  • nincs szükség lenyomatvételre.


Bármelyik módszert válassza is, a rendelőnkben használt anyagok biztonságosak, és tartós hatást nyújtanak.
KAPCSOLAT